Produkty
Video

Život v lepšom svetle
Vplyv plnospektrálneho osvetlenia

Najobľúbenejšie produkty
Banner

Keď sa telu cnie po slnku - Ďalšie dôležité informácie o SAD

Autor: Peter Sale

Koho SAD ohrozuje?

Presné štatistiky, koľko ľudí u nás trpí sezónnou afektívnou poruchou, nie sú k dispozícii. Podľa výsledkov zahraničných štúdií možno ale odhadnúť, že je to minimálne 5% populácie, v Českej viac ako pol milióna Čechov a Moravanov. Ďalších 5-7% potom trpí tzv. subklinickou formu SAD, keď síce pacient nezodpovedá diagnostickým kritériám SAD, ale napriek tomu pociťuje rad jeho príznakov v rôznej intenzite. Vzhľadom k malej informovanosti ľudí o SAD je ale možné, že mnoho postihnutých osôb nikdy odborníka nenavštívi, a celkové číslo tak bude oveľa vyššie.

Výskyt SAD najviac závisí od zemepisnej šírky - ľudia žijúci do 30 ° od rovníka ho prakticky nepoznajú, zatiaľ čo v krajinách okolo polárneho kruhu nadobúda v zimných mesiacoch rozmerov epidémie. Skrátka, čím je v zime väčší rozdiel medzi dĺžkou dňa a noci, tým je prepuknutie SAD pravdepodobnejšie.

- Viac sú postihnuté ženy, v dospelom veku predstavujú asi 70% pacientov. Dôvodom je cyklická produkcia pohlavných hormónov, ktorá k rozvoju SAD výrazne prispieva.

- Veľkú úlohu zohráva aj dedičnosť - kľúč leží na časti jedného z génov, ktorá je zodpovedná za produkciu serotonínu.

- Vyššia pravdepodobnosť prepuknutia SAD existuje u ľudí, ktorí sú vystavení vysokej stresovej záťaži.

Zimný smútok v detských očiach

Sezónna afektívna porucha je síce častejšie u dospelých osôb (prvé príznaky sa veľmi často objavujú v období pred tridsiatym rokom veku), napriek tomu sa však bohužiaľ nevyhýba ani našim najmenším.
Koľko detí sa týmto problémom trápi, môžeme len odhadovať, rozsiahlejší prieskum prebehol len v americkom štáte Maryland. Tu Dr. Susan Swede zistila, že vo veku do ôsmich rokov trpí SAD asi 1% detí. Veľký nárast, až na 5% populácie, potom zaznamenala medzi deťmi v pubertálnom veku. Postihnuté pritom sú oveľa viac dievčatá ako chlapci, pretože jedným z dôležitých faktorov podporujúcich vznik SAD je cyklické vylučovanie pohlavných hormónov. A pretože SR leží o dosť severnejšie, tu predpokladať, že u našich detí bude výskyt tejto poruchy vyššia.
Poznať, či vaše dieťa trpí SAD však nie je úplne jednoduché - rad prejavov totiž býva často považovaný za lenivosť a lajdáctvo, prípadne za "vyčíňajúcu pubertu". Niektoré príznaky sú podobné ako u dospelých, najmä úbytok energie, problémy s ranným vstávaním, podráždenosť, ale aj zhoršené sústredenie sa a schopnosť riešiť úlohy. Takéto dieťa sa často po prázdninách teší do školy a v pohode ju zvláda, v novembri či decembri sa však začnú prejavovať problémy s učením aj správaním, niekedy dokonca aj so záškoláctvom. V porovnaní s dospelými sa u detí menej často objavujú depresívne nálady, oveľa viac však trpia pocitmi úzkosti a psychosomatickými problémami, ako sú bolesti hlavy a brucha.
Rovnako ako u dospelých, aj u detí so SAD veľmi dobre zaberá svetelná terapia. U pacientov mladších ako osem rokov sa však vzhľadom k citlivejším očiam odporúčajú používať zdroje o nižšej intenzite svetla, s osvetlením 2500 luxov oproti obvyklým 10 000 luxom. V tomto prípade môžeme použiť aj plnospektrálne stolné lampy.

Kde ešte svetlo pomáha?

Pomoc pre cestovateľov
Prístroje pre svetelnú terapiu môžu byť vhodným prostriedkom pri zmierňovaní tzv. Jet Lag syndrómu. Ide o stav, ktorý nastáva pri prelete viacerými časovými pásmami, keď sa naše vnútorné hodiny musia vyrovnať so zmenou rytmu striedania dňa a noci. Dôsledkom časového posunu väčšinou býva nadmerná únava, znížená psychická a fyzická výkonnosť, problémy so zaspávaním a ďalšie nepríjemné ťažkosti, ktoré zvyčajne trvajú od štyroch do desiatich dní (v závislosti na dĺžke letu a individuálnej "odolnosti"). Použitie svetelnej terapie niekoľko dní pred odletom i po prílete môže trvanie Jet Lag syndrómu skrátiť až na jeden či dva dni. Ak potrebujete svoj vnútorný rytmus urýchliť (tj v cieli vašej cesty je viac hodín než v mieste odletu), vystavujte sa jasnému plnospektrálnímu svetlu v skorých ranných hodinách. Pri letoch opačným smerom, tj do miest, kde je hodín menej, voľte naopak pre svetelnú terapiu večerné hodiny.

Bdelí aj na nočnej smene.

U ľudí, ktorí pracujú cez noc, sa vo zvýšenej miere vyskytujú poruchy spánku. Ak na nočné smeny chodíte dlhodobo, pomôže vám dodržiavanie týchto zásad posunúť nastavenie vnútorných hodín: Pred začatím nočnej smeny a v skorých ranných hodinách sa vystavujte jasnému svetlu. Po ceste z práce si nasadzujte tmavé okuliare a doma si choďte čo najskôr ľahnúť do zatemnenej miestnosti. Ak chodíte na striedavé smeny, pomôžu vám prístroje pre svetelnú terapiu udržať potrebnú bdelosť, posun vnútorných hodín však tak rýchlo nie je možný.

Svetlo proti nespavosti

Nemôžete večer zaspať, v noci sa často prebúdzate a ráno vstávate unavení? Podľa Američana Dr. Scotta Cambella vám pomôže vystaviť sa skoro ráno po dve hodiny jasnému plnospektrálnemu svetlu. Večer vraj budete ľahšie zaspávať a váš spánok sa prehĺbi. Táto terapia je veľmi účinná zmena u nespavcov vyššieho veku.

Pomoc v boji s bulímiou

Podľa kanadskej štúdie Dr. Raymonda Lama môže byť svetelná terapia užitočná aj pri liečbe bulímie - pomáha pacientom zlepšiť náladu, zvýšiť úroveň energie, koncentráciu a lepšie zvládať liečbu.

Čisto ženské trápenie

Podľa americkej lekárky Dr. Barbary Parry je svetelná liečba účinná aj pri zmierňovaní tzv. premenštruačného syndrómu a tiež pomáha upraviť nepravidelnú menštruáciu. Jasné plnospektrálne svetlo totiž priaznivo ovplyvňuje vylučovanie ženských pohlavných hormónov. Z doteraz neznámych dôvodov však ženy s PMS intuitívne preferujú pôsobenie svetla vo večerných hodinách.

Ako jesť pri SAD?

Ako už sme písali vyššie, ľudia trpiaci SAD inklinujú k potravinám s vysokým obsahom sacharidov, ktoré im pomáhajú vyrovnať deficit serotonínu v mozgu a zvýšiť tak úroveň energie. Tento efekt je však veľmi krátkodobý - nadmerná konzumácia hlavne jednoduchých cukrov totiž vo výsledku naopak prispieva k zhoršeniu únavy a ďalších príznakov. Nezanedbateľné je aj riziko obezity, cukrovky a ďalších zdravotných ťažkostí. Ak trpíte teda príznakmi SAD, držte sa nasledujúcich odporúčaní:

- Vyvarujte sa nadmernej konzumácie sladkostí a bieleho pečiva. Tie totiž spôsobujú telu doslova "inzulínove šoky", ktoré majú za následok vzrastajúci túžbu po ďalšom a ďalšom cukre. Radšej dávajte prednosť ovociu a celozrnným potravinám.

- Väčší príjem sacharidov si doprajte pri raňajkách, aj tu by ale mali prevažovať celozrnné obilniny. Naopak večeru by mali tvoriť ľahko stráviteľné bielkoviny, ovocie a zelenina.

- Nenechávajte telo "vyhladovať". Medzi hlavnými jedlami zaraďujte ľahké desiaty.

- Často zaraďujte na jedálniček morské ryby. Obsahujú totiž jód, ktorý je súčasťou hormónu štítnej žľazy, a preto je potrebný pre správne hospodárenie s energiou. Nájdete v nich ale aj omega-3-mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre fungovanie mozgu a výrazne ovplyvňujú náladu (okrem rýb sú ich bohatým zdrojom aj vlašské orechy a brusinky).

- Dôležitý je aj dostatok vitamínu D a B1.

- Vyvarujte sa alkoholu a marihuany

- Z bylín má priaznivý vplyv najmä ľubovník.