Produkty
Video

Život v lepšom svetle
Vplyv plnospektrálneho osvetlenia

Najobľúbenejšie produkty
Banner

Čo je SAD?

Medvede ukladajúce sa k zimnému spánku alebo dve osoby v jednom tele - tak si pripadajú ľudia, ktorí trpia sezónnou afektívnou poruchou čiže SAD, často tiež prezývanou "zimná depresia". Kým na jar a v lete výkonní, plní energie, spoločenskí, komunikatívni a aktívni, v chladnej polovici roka trpia extrémnou únavou, ospalosťou či poruchami nálad, zhoršuje sa im pamäť, sústredenie aj pracovná výkonnosť, strácajú záujem o sex a akékoľvek kontakty s druhými ľuďmi .

Aj mierna forma ochorenia, tzv. winter blues, dokáže ľuďom výrazne komplikovať život, a plne rozvinutá SAD potom takmer znemožňuje normálne fungovanie - pacienti nezriedka prichádzajú o zamestnanie, pretože na jeseň a v zime prestávajú byt schopní plniť aj jednoduché úlohy, rozpadajú sa im partnerské vzťahy , nezvládajú starať sa o deti i o domácnosť ...

Príčinou vzniku SAD je nedostatok prirodzeného svetla v jesenných mesiacoch, ktorý spôsobuje poruchy v tvorbe melatonínu, serotonínu a ďalších dôležitých látok. A práve z tohto faktu vychádza aj najúčinnejšia liečba, tzv. svetelná terapia. Spočíva v každodennom pôsobení jasného plnospektrálneho svetla, je veľmi účinná (viac ako 80%) a navyše úplne bez negatívnych vedľajších účinkov.

Ďalšie články